Tarcica – rodzaje i zastosowanie
Tarcica to produkt drzewny, który powstaje w wyniku wstępnej obróbki drewna. Produkowana jest w tartaku w wyniku stosowania technologicznych procesów tarcia drewna okrągłego. Drewno zostaje rozpiłowane za pomocą specjalistycznych narzędzi – pilarek ramowych, taśmowych lub tarczowych. Tarcica dzieli się na kilka rodzajów ze względu na stopień obróbki drewna, wymiary otrzymanych elementów, stopień wilgotności, gatunek drzewa oraz zastosowanie.
Podstawowy podział tarcicy
Dokonując podstawowej klasyfikacji tarcicy, bierze się pod uwagę stopień jej obróbki. W ten sposób wyróżniamy tarcicę:
- Nieobrzynaną. Powstaje w wyniku jednokrotnego przetarcia i posiada dwie obrobione powierzchnie równolegle oraz nieobrobione krawędzie boczne.
- Obrzynaną. Wszystkie płaszczyzny i krawędzie są obrobione. Powstaje w wyniku przetarcia dwukrotnego lub przetarcia na ostro z obrzynaniem równoległym do wzdłużnej osi.
- Obrzynaną zbieżyście. Powstaje w wyniku przetarcia na ostro z obrzynaniem nierównoległym do wzdłużnej osi.
- Obliniasta. W materiale obliniastym na narożach przekrojów poprzecznych pozostają elementy obwodu drewna – obliny lub oflisy.
W zależności od poziomu wilgotności, uzyskanego w procesie suszenia, tarcicę dzieli się na mokrą oraz suchą. Proces suszenia przeprowadza się na suszarkach konwekcyjnych, aerodynamicznych lub podciśnieniowych. Pozwala on uzyskać parametry wilgotności na poziomie 8-12%. Ze względu na gatunek użytego drzewa, wyróżniamy tarcicę iglastą lub liściastą. Wśród tarcicy liściastej występuje m.in.: brzozowa, jesionowa, dębowa, olchowa i topolowa. Tarcica iglasta to najczęściej tarcica sosnowa lub świerkowa. Poszczególne gatunki różnią się od siebie właściwościami i tym samym przeznaczeniem.
W zależności od wymiarów grubości, szerokości i przekroju poprzecznego, z tarcicy można uzyskać takie elementy, jak deski, bale, listwy, łaty, krawędziaki i belki. Normy, dotyczące ich specyfikacji, zatwierdzone są przez Polski Komitet Normalizacyjny.
Tarcica, a jej zastosowanie
Biorąc pod uwagę zastosowanie tarcicy, dzielimy ją na:
- Tarcicę budowlaną. Wykonuje się z niej okładziny podłóg, elewacje, tarasy, boazerie, listwy i cokoły, a także elementy balustrad, schodów czy ogrodzeń. Najczęściej występuje w postaci desek elewacyjnych i tarasowych.
- Tarcicę konstrukcyjną. Wykonuje się z niej elementy konstrukcji nośnych, przede wszystkim więźbę dachową i inne elementy konstrukcji dachowych, domy drewniane, altany, wiaty, mosty czy zadaszenia tarasów. Tarcica konstrukcyjna występuje w postaci kantówek, desek, bali, łat i kontrłat. Musi posiadać odpowiedni certyfikat CE, świadczący o pomyślnym przejściu przez testy wytrzymałościowe.
- Tarcica stolarska. Najczęściej wytwarzana jest z jesionu, dębu, sosny oraz buku i posiada wilgotność na poziomie około 10%. Jest szeroko wykorzystywana w przemyśle meblarskim, nie tylko do produkcji mebli, ale również innych elementów wyposażenia wnętrz. Stosuje się ją również w stolarce okienno-drzwiowej oraz dekoracyjnej.